Kroon en brugwerk

Een kroon is een kapje voor een tand of kies die sterk beschadigd is door grote vullingen, breuk of een wortelkanaalbehandeling.

Een brug is een aantal kronen die aan elkaar verbonden zijn. Hiermee kan een verloren gegane tand of kies vervangen worden. Een kroon of brug wordt met cement of lijm vast gezet aan de eigen gebitsdelen en is dus niet uitneembaar.

Voor het vervaardigen van kronen en bruggen wordt nauw samengewerkt met tandtechnische laboratoria. Deze zijn gespecialiseerd in het maken van zowel keramische als metalen kronen.

Eerst wordt de betreffende tand of kies afgeslepen tot een pijler waarop later de kroon of de brug kan worden bevestigd. Dan wordt er een afdruk gemaakt voor een gipsmodel, waarop de tandtechnieker een kroon of een brug kan maken. Kleur en vorm van de kroon worden in overleg met u en de tandtechnieker bepaald. Hiervoor moet u soms naar het tandtechnisch lab. Na twee tot drie weken is de kroon klaar en kan deze door de tandarts geplaatst worden. In de tussentijd krijgt u een tijdelijke voorziening ofwel een noodkroon of noodbrug. Deze is echter qua pasvorm en sterkte van het materiaal niet geschikt om permanent te blijven gebruiken.

Stand en kleur correctie met porceleinen kronen

VoorNa

Renovatie van het gebit met Porceleinen kronen begin fase (tijdelijke kronen)

VoorNa